Om lyriksamlingen i Valby
Under Sorgenfri Torv, i den labyrintiske kælder til Greens Boghandel, finder vi en hengemt samling af lyrik, der helt stilfærdigt over årene er blevet til, har samlet tiderne og støvet til sig, bog for bog. Digte, som er endt under jorden, da de formodentlig ikke betragtes salgbare længere. Nogle af digtsamlingerne har fået et gult klistermærke på sig med en stærkt reduceret pris, og som det første går vi helt intuitivt i gang med at skrabe mærkerne af.
At tilbringe tid med samlingen er at bevæge sig mellem feministisk 70’er-lyrik til melankolske 80’er-digte, kurdiske migrantdigte om hjemlængsel og fadersavn, slovakiske digte skrevet under censur oversat til dansk i 90’erne, konceptuel symbolistisk 00’er- prosalyrik, islandske oversættelser, finlandssvensk revolutionspoesi fra 20’erne, T.S. Eliots fire kvartetter, Pia Tafdrups trækfugle og engle.
Samlingen rummer navne, der endnu den dag i dag vækker genklang og andre, som i sin tid har været markante, men måske siden er blevet mere perifere i overleveringen, omend de utvivlsomt har været med til at påvirke lyrikkens udvikling og altså på den måde kan siges stadig at spøge ind i den lyrik, der skrives i dag.
Det er ikke svært som boghandler at få øje på lyrikkens svære kår på det danske bogmarked. Vi gør os umage med at kuratere et sammensat, repræsentativt og formbrydende udvalg, men det er tydeligt, at lyrikken vender sig mod et smallere publikum end prosaen – eller omvendt: det er et smallere publikum, der vender sig mod digtene.
Rent lavpraktisk er digtsamlingerne nemmere at overse, da de som oftest er mere kompakte og smalle i ryggen. Blandt rækker af tykke romaner forsvinder en digtsamling simpelthen, hvis ikke den frontvendes og får en prominent plads. Vi oplever blandt vores besøgende, at interessen for romaner vægter tungere end for digtene. Det er en skam, eftersom det ikke virker til, at der skrives færre digte, og der fortsat udgives eminent lyrik, der på alle måder tjener til en fortsat spændende, eksperimentel, vild, åndelig og eftertænksom dansk litteratur.
Med lyriksamlingen i Valby ønsker vi at introducere en sektion, der rummer både nye og gamle digtere. Vi vil udfordre idéer om, hvad der kan tage plads i en boghandel, som vel og mærke er for ny litteratur. Vi ønsker at give et modspil til den aktualitetskapitalisme, som bogmarkedet er domineret af ved eksempelvis at placere ældre, gemte og glemte digtere, side om side med nyere stemmer.
Vi ønsker en levende samling. Hver gang en bog fjernes fra samlingen opstår en åbning, et potentiale for en ny retning. Vi ønsker en samling, der næres med bøger fra fortid og fremtid – måske det er i den skæring den egentlig samtid findes?
På det grundlag kuraterer vi ud fra to centrale principper:
1: Bøger mister ikke værdi, blot fordi de ældes.
2: Bøger mister ikke værdi, blot fordi de over årene har påtaget sig en skramme.
At præsentere en samling vækker mange spørgsmål om udgangspunkt og kontekst. Hvem har udvalgt, og hvad betyder det for, hvilke stemmer der repræsenteres i udvalget? Vi ønsker løbende at invitere digtere, kunstnere og litterater til at hjælpe os med at vælge fra det gamle arkiv i Sorgenfri og til at bestille nye titler hjem til Valby.
Vi håber, samlingen kan være et stimulerende rum for nørder, være til inspiration for digtere og kunstnere, et slags endnu ukendt fællesskab at gå ind i som skrivende.
At samlingen vil vække litteraturelskeres nysgerrighed og undren, og at det vil være en tidskapsel for nostalgikere, der vil blive genforenet med tonen fra deres ungdom. Vi inviterer til at orientere og desorientere sig i et myldrende kredsløb – at kigge længere og dybere.
Ikke mindst ønsker vi at gøre det, vi kan for at holde rum for lyrikken, nære, rehabilitere og præsentere en rig dansk lyrikskat, som arkivet frydefuldt vidner om findes – i undergrunden, imellem tidslagene og lige der under jorden i Sorgenfri og nu i Thiemers Antikvariat på Valby Langgade 30.